Väitös radiotekniikan alalta, Joni Jantunen

2015-06-12 12:00:12 2015-06-12 16:00:27 Europe/Helsinki Väitös radiotekniikan alalta, Joni Jantunen Väitöksen nimi on Ultralaajakaistainen impulssiradiojärjestelmä langattomia muistitageja varten http://old.ele.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e4fec951f699cefec911e4bf830bd80ab052115211 Otakaari 5, 02150, Espoo

Väitöksen nimi on Ultralaajakaistainen impulssiradiojärjestelmä langattomia muistitageja varten

12.06.2015 / 12:00 - 16:00
Sali S4, Otakaari 5, 02150, Espoo, FI

Esimerkiksi matkakortti sisältää etätunnisteen, johon tallennettu tunnistetieto voidaan lukea matkakorttilukijalla lyhyen etäisyyden päästä. Etätunnisteet eivät tarvitse paristoa tiedonsiirtoa varten ja ne sisältävät usein myös pienen määrän muistia sovelluksen käyttämää tietoa varten. Etätunnisteiden tiedonsiirtonopeus on kuitenkin alhainen ja niiden pienen tallennuskapasiteetin takia niihin ei voida tallentaa mm. kuvia, musiikkia tai videoita.

Tässä väitöstyössä on tutkittu ja kehitetty menetelmiä, jotka mahdollistavat sen, että ilman paristoa toimiviin älytarroihin (ts. muistitageihin) tallennettua sisältöä voidaan lukea ja kirjoittaa esimerkiksi matkapuhelimella. Menetelmiin perustuen on kehitetty radiojärjestelmä, joka mahdollistaa yli kymmenkertaisen tiedonsiirtonopeuden aiempiin toteutuksiin verrattuna. Hyvin pienellä virrankulutuksella saavutettava nopea tiedonsiirto mahdollistaa suuremman tallennuskapasiteetin mielekkään käytön älytarroissa siten, että käyttäjä saa vaikkapa älytarraan tallennetun videon siirrettyä puhelimeensa hyvin lyhyessä ajassa. Lisäksi älytarrojen lukemiseen ja kirjoittamiseen tarvittava toiminnallisuus on sisällytettävissä matkapuhelimeen ilman että puhelimen virrankulutus tai koko kasvavat kohtuuttomasti.

Älytarroja voidaan hyödyntää mm. myyntipakkauksissa, esitteissä tai osana tuotteita, jotka eivät muutoin sisällä paristoja tai virtalähdettä. Ne voidaan kiinnittää lähes mihin tahansa esineeseen tai paikkaan, jolloin ne tarjoavat esineen tai paikan kannalta oleellista tietoa paikallisesti, riippumatta verkkoyhteydestä. Toisaalta, älytarra voidaan upottaa myös elektroniikkalaitteeseen, jolloin laitteen ohjelmisto voidaan päivittää laitteen ollessa myyntipakkauksessa ilman paristoa tai pariston ollessa tyhjä. Älytarran toiminnallisuus voidaan myös yhdistää antureihin tai sähköiseen paperiin, mikä mahdollistaa täysin uusia sovelluksia.

Vastaväittäjänä toimii dosentti Pekka Pursula, VTT, Suomi

Valvojana on professori Antti Räisänen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Radiotieteen ja -tekniikan laitos

Väitöskirjan verkko-osoite

Väittelijän yhteystiedot:
Joni Jantunen
p. 050 483 6336
joni.jantunen@nokia.com