Älykorun antenni sai nimen Oreo-keksiltä

19.12.2017

Opiskelijat tutkivat ja kehittivät Kalevala Korulle antenniratkaisuja Antennas workshop -kurssilla.

kalevala3.jpg

Kun Suomen suurin koruvalmistaja pyytää uutuustuotteeseensa toimivia ja toteuttamiskelpoisia parannusehdotuksia, opiskelijoilta vaaditaan muutakin kuin teknistä taitavuutta.

”Kurssilla opitaan ja tarvitaan käytännön työelämätaitoja, kuten teorian soveltamista, luovuutta ja työskentelyä poikkitieteellisissä tiimeissä”, sanoo yliopistonlehtori Jari Holopainen. Hän vetää Antennas workshop -kurssia, jonka aihe tuli tänä syksynä Kalevala Korulta. Yrityksen uusin aluevaltaus ovat älykorut, joita se kehittää yhdessä käyttäjien ja lupaavien startup-yritysten kanssa. Ensimmäisenä testivaiheeseen on saatu Biisafen kanssa tehdyt Buddy-tuoteperheen riipukset, joiden painikkeen avulla korun kantaja voi jakaa sijaintinsa tai hälyttää apua.

Opiskelijat tutkivat kurssin aikana, miten metallisen korun sisälle integroitu Bluetooth-antenni toimii ja ideoivat sille parannusehdotuksia. He selvittivät muun muassa, että antennin hyötysuhdetta voidaan parantaa muuttamalla esimerkiksi pariston sijaintia korun sisällä. Opiskelijat ideoivat myös koruun täysin uusia antenniratkaisuja, joista Kalevala Koru piti lupaavimpana samanmuotoiselta keksiltä nimensä saanutta Oreo-antennia

ryhmäkuva.jpg

"Kurssi onnistui mielestäni mainiosti. Oli hienoa nähdä, kun opiskelijat oikeasti innostuivat aiheesta. Uusia antenniprototyyppejä suunniteltiin, valmistettiin ja mitattiin uudella Starlab-antennimittauslaitteella innokkaasti. Oreo-antenni on niin mielenkiintoinen ja hyvä, että aiomme julkaista tulokset yhdessä opiskelijoiden kanssa alan lehdessä tai konferenssissa”, Holopainen kertoo.

Antennas workshop on osa Nano and Radio sciences -maisteriohjelman Radio science and engineering –pääainetta.

Kuvat kurssin loppuseminaarista.