Ensimmäisiä Horisontti 2020 -tutkimusprojekteja käynnistymässä Aalto-yliopistossa

11.11.2014

Komissio on myöntämässä tutkimusrahaa kuudelle tutkimusprojektille.

Komissio on myöntämässä tutkimusrahaa kuudelle Aalto-yliopiston tutkimusprojektille. Projektit ovat rahoitussopimusten valmisteluvaiheessa, ja komissio on päättänyt esittää niille rahoitusta. Projektit käynnistynevät alkuvuodesta. Yhteensä Aalto-yliopiston saama rahoitusosuus on tässä vaiheessa noin 3,6 miljoonaa euroa.

Komission tavoitteena on luoda Horisontti 2020 -ohjelman avulla Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja sekä parantaa eurooppalaisten yritysten asemaa globaalissa kilpailussa. Aalto-yliopiston tutkimusprojektit täyttävät erinomaisesti komission laatimat arvioinnin kriteerit, jotka ovat tieteellinen laatu, vaikuttavuus ja projektin toteutus.

Kolme projekteista käsittelee informaatioteknologiaa. Aalto-yliopiston koordinoimaa SSICLOPS-projektia (Scalable and Secure Infrastructures for Cloud Operations) johtaa professori Jörg Ott. Hän on myös Aalto-yliopiston vastuullisena johtajana RIFE-projektissa (ArchitectuRe for an Internet For Everybody), jossa Aalto-yliopisto on mukana partnerina.

– Projektien yhteiskunnallinen vaikuttavuus on äärimmäisen korkea. SSICLOPS-projektin tavoitteena on saada uusia käyttökokemuksia pilvipalveluista ja sen tehokkaasta käytöstä. Pilvipalvelua testataan erilaisilla käyttömenetelmillä tavoitteena löytää tehokas ja juuri tarpeeseen optimoitu palvelu. RIFE-projektin tavoite on luoda uusi internet-arkkitehtuuriratkaisu ottaen huomioon koko kehityskaaren ja tuottaa halvempia ratkaisuja kuluttajille palveluiden ja sovellusten muodossa, professori Jörg Ott toteaa.

Projektien tavoitteet korkealla

POINT-projektin (iP Over IcN- the betTer IP) työ perustuu vuonna 2013 päättyneeseen Aalto-yliopiston koordinoimaan Euroopan unionin seitsemännen puiteohjelman PURSUIT-projektiin, joka sai EU:n Future Internet Award -palkinnon. POINT-projektissa kehitetään uudenlaista, sisältöpohjaista internetiä. POINT-projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja sen vastuullinen johtaja Aalto-yliopistossa on professori Antti Ylä-Jääski. Projektin koordinaattorina toimii Arto Karila.

TransFlexTeg-projektin (Large area transparent thin film thermoelectric devices for smart window and flexible applications) tavoitteena on kehittää älylasikonseptia ja kerätä sähköenergiaa lisäämällä lasin toiminnallisuutta. Aalto-yliopiston vastuullinen johtaja projektissa on professori Ilkka Tittonen. Projektiin osallistuu myös professori Kari Laasonen.

MAPS-LED-projektin (Multidisciplinary Approach to Plan Smart Specialisation Strategies for Local Economic development) tavoitteena on edistää alueellista innovaatiotoimintaa. Aalto-yliopiston näkökulma keskittyy erityisesti yhdyskuntarakenteen suunnitteluun ja paikallisuuden tarkasteluun. Aalto-yliopiston osalta projektia hoitavat tutkija Markku Norvasuo ja lehtori Hanna Mattila. Projektia hyödyntää muun muassa professori Marketta Kyttä tutkimusryhmineen.

Industrial Innovation in Transition -projektissa (IIT) on mukana 5 EU-maata. Projektia koordinoi Aalto-yliopisto ja vastuullinen johtaja on professori Erkki Ormala.

Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma vuosille 2014–2020. Horisontti on EU:n seitsemännen puiteohjelman seuraaja, ja siitä rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä lähes 80 miljardilla eurolla. Ohjelmassa on avoinna lukuisia hakuja koko ajan. Horisontti 2020 -ohjelmassa yhdistyvät tutkimuksen puiteohjelma, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma (CIP) ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) toiminta.