Väitös radiotekniikan alalta, Lauri Puranen

2017-01-19 12:00:39 2017-01-19 17:00:52 Europe/Helsinki Väitös radiotekniikan alalta, Lauri Puranen Väitöksen nimi on ”Mittaustekniikoiden kehittäminen altistumisen määrittämiseksi sähkömagneettisille kentille”. http://old.ele.aalto.fi/fi/midcom-permalink-1e6c75a203c59e0c75a11e6a74ffdf7b1c53fdb3fdb Otakaari 5, 02150, Espoo

Väitöksen nimi on ”Mittaustekniikoiden kehittäminen altistumisen määrittämiseksi sähkömagneettisille kentille”.

19.01.2017 / 12:00 - 17:00
Sali S1, Otakaari 5, 02150, Espoo, FI

Sähkömagneettisten kenttien aiheuttama altistuminen on huomioitava monessa työympäristössä turvallisen työskentelyn varmistamiseksi (direktiivi 2013/35/EU). Altistumista on arvioitava turvallisuussyistä myös elinympäristössä, kun asuntojen lähelle sijoitetaan suuritehoisia radiolähettimiä palvelemaan langatonta tietoliikennettä. Mittaukset ovat edelleen tärkein ja luotettavin tapa arvioida altistumista sähkömagneettisille kentille. Tässä työssä parannettiin altistumisen määrittämisen luotettavuutta tutkimalla sähkö- ja magneettikentän mittausten anturitekniikkaa ja kehittämällä menetelmiä, joilla voidaan mitata ihmisen kehoon sähkömagneettisesta kentästä kytkeytyviä virtoja ja kontaktivirtoja. Altistumisen määrittämiseen kehitettyjä menetelmiä hyödynnettiin myös eläinkokeissa, joissa altistettiin rottia matkapuhelimen säteilylle terveysvaikutusten tutkimiseksi.

Tämän pitkäkestoisen väitöstyön tuloksia on hyödynnetty käytännön säteilyturvallisuusmittauksissa jo yli 20 vuoden ajan. Anturitekniikan tutkimuksen tuloksia voidaan ottaa huomioon mittalaitteiden suunnittelussa, ja niitä on hyödynnettykin väitöskirjassa esitetyissä tutkimuksissa. Tutkien pulssimaisen mikroaaltosäteilyn mittauksiin kehitettiin tulosten pohjalta mittari, jota on käytetty menestyksellisesti 1990-luvulta lähtien säteilyturvallisuusmittauksissa. Kehoon kytkeytyvien virtojen mittauksiin kehitettyä tekniikkaa on hyödynnetty mm. teollisuuden suurtaajuuskuumentimia käyttävien työntekijöiden altistumisen määrittämisessä. Eläinkokeisiin kehitettyä laitteistoa käytettiin onnistuneesti kahdessa tutkimuksessa, joiden tuloksiin on viitattu monessa matkapuhelinten säteilyn riskejä arvioineessa katsauksessa.

Vastaväittäjänä toimii professori Luc Martens, Ghent University, Belgia

Valvojana on professori Antti Räisänen, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, Radiotieteen ja -tekniikan laitos

Väitöskirjan verkko-osoite

Väittelijän yhteystiedot:
Lauri Puranen
p. 09 7598 8457
lauri.puranen@stuk.fi